1935

Örkelljunga Scoutkår bildades 1935. Den 5 september samlades ett gäng intresserade pojkar. Det var Claes Hugosson 14, Hans Hugosson 12, Hugo Wallin 15, Ture Wallin 11, Nils-Erik Nilsson 14, Erik Nilsson 14, Torsten Brorsson 15, Hans Andersson 13, Karl G Risberg 12, Bengt Emilsson 12 och Ingvar Jansson 16.

Den 17 oktober utnämndes sporthandlare Åke Tuvesson 27, till kårchef av Sveriges Scoutförbund. Lite senare kom också Sven Möller 19, med som ledare. Med ett upprop i lokaltidningen vädjade man om stöd för den nybildade kåren.

Så här stod det i uppropet:


Stöd Örkelljunga scoutkår!
Styrelsen för Örkelljunga nybildade scoutkår ber härmed inför den nu förestående starten vördsamt få vädja till allmänheten om ett ekonomiskt stöd. Scoutrörelsen är som bekant ny på platsen, och inför verksamhetens början uppstå alltid svårigheter, särskilt av ekonomisk natur. Svårigheterna sägas ju emellertid vara till för att övervinnas, och med allmänhetens benägna bistånd kunna de också bli det. Visserligen finnes det i våra dagar så oändligt många hjälpbehövande, och vi äro inte främmande för hur oerhört mycket viktigare det är att lämna hjälp åt krigets olyckliga offer än att bidraga till scoutkåren i Örkelljunga. Men vi veta, att vi rikta vår vädjan till givmilda och frikostiga människor – folket i våra orter har sedan gammalt ord om sig att vara det – och vi tro, att det kan bli en skärv över även åt scouterna. Det behövs inte så stora belopp för att verksamheten ska kunna komma igång, och sedan bara portföret är forcerat, bli de ekonomiska frågorna i fortsättningen lättare att lösa. Visserligen äro vi allt framgent i behov av allmänhetens värdefulla stöd, men det torde vara tillfyllest om det då blir i en mera indirekt form. Det är vår förvissning att allmänheten sympatiserar med scoutrörelsen, vars uppgift bl. a. är,
– att hos ungdomen alstra och utveckla en fosterlandskänsla, som kommer var och en att allt efter ålder och mogenhet städse ar- beta med fosterlandets väl för ögonen,
– att skärpa de ungas pliktuppfattning gentemot föräldrar, hem och skola samt lä- ra dem hjälpsamhet, tjänstvillighet och hänsyn till andra,
– att höja deras hedersbegrepp, så att de ställa högre krav på sig själva och på varandra ifråga om pålitlighet, ordhållighet, ridderlighet och kamratkänsla,
– att vänja dem att med energi och punktlighet gå till förelagda värv och med glatt humör underkasta sig den disciplin livet fordrar av varje medborgare,
– att föra dem ut till ett sunt och härdande liv i naturen och väcka deras kärlek till denna,
– att giva dem praktisk blick, öva upp deras händighet och företagsamhet samt bibringa dem en högre grad av sinnesskärpa än den det moderna kulturlivet medför,
– att lära dem använda sin fritid på ett nyttigt och nöjsamt sätt,
– att genom förbindelse med andra länders scoutorganisationer söka bidraga till skapande av internationellt samförstånd.
Vi hoppas som sagt på allmänhetens förståelse och tillmötesgående och notera varje bidrag – även det minsta – med stor tacksamhet. Insamlingen kommer att handhavas av tvenne scouter, och influtna bidrag bli redovisade i ortspressen. Högtidlig invigning av ledare och scouter tillhörande Örkelljunga scoutkår och flickscoutkår kommer att förrättas i Örkelljunga kyrka söndagen den 3 instundande november under medverkan av komminister Stig Rydeman, distriktscheferna Ture Friberg och Marika Rosengren.
Allmänheten inbjudes att övervara högtiden.
För Örkelljunga Scoutkår:
Åke Tuvesson – Ordförande
Gerhard W. Andersson – Sekreterare
Victor Pehrsson – Kassör


I slutet av november hade man haft så många möten att de första scouterna kunde avlägga sina III-klassprov.

Under hösten startades också scoutverksamhet för flickor i Örkjelljunga flickscoutkår med fru Tuvesson som kårchef. Den 3 november blev det högtidlig invigning i kyrkan av såväl scouter som ledare i de båda kårerna.

Vid årsskiftet bestod kårkvarteret (styrelsen) av förutom kårchefen, redaktör Gerhard Andersson sekr, Hugo Wallin kassaförvaltare, Ingvar Jansson materialförvaltare och Sven Möller som övrig ledamot och avdelningschef. Kåren bestod då av allt som allt 25 personer.

Av räkenskaperna framgår det att avgiften till förbund och distrikt var 75 öre per medlem och kårens samlade behållning var hela 93 kronor och 89 öre.

Det här året besökte också scoutrörelsens grundare, Sir Robert Baden Powell, Sverige och 2nd World Rover Moot på Ingarö i Stockholms skärgård.

1936

Redan den 2 januari utkom tidningen ALLTID REDO, med sitt första (och enda?) nummer. Redaktör var vice kårchefen Sven Möller. Tidningen bestod av fyra foliosidor och innehöll bland annat En upplevelse i skogen av Ingvar Jansson och en intervju med en scout som varit på det stora Värmlandslägret.

Årsmöte hölls den 13 februari. Inträdes- respektive årsavgift fastställdes till 1 kr.

Kårens första Pingstläger hölls i Kärreberga 30/5-1/6. Hos handlande Möller i Tockarp köpte man lägerutrustning> Grytor, kaffekittel, stekjärn, spade, handfat med mera för hela 21 kronor och 90 öre. Vidare köpte man matvaror> Kaffe, socker, smör, mjöl, ost, salt, frukt och 4 brödkakor för tillsammans 8 kronor och 83 öre. Kårpackningen, hela 35 kg, skickades med tåg till Åstorp till en fraktkostnad av 50 öre. På lägerplatsen kompletterade man med 13 liter mjölk och 5 liter potatis för tillsammans 3 kronor och 56 öre. Då ingick också lägeravgiften på 1 krona.

Sommarlägret hölls i Skepparkroken 3-8/8. Förmodligen en trevlig upplevelse, men lägervistelsen gick med 8 kronor och 45 öre i förlust.


 

Utgifter
Inköp av matvaror
3 l fotogen 0,60 kr
24 l mjölk 4,72 kr
12 kakor bröd 5,10 kr
3/4 kg mejerismör 1,88 kr
12 l potatis 1,24 kr
1 kg makaroner och
1 kg blandad frukt 1,55 kr
2 1/2 kg skrubbor 1,25 kr
2 kg korv 3,00 kr
1/2 kg socker 0,39 kr
1/2 kg vetemjöl 0,19 kr
2 m grädde 0,28 kr
3 hg potatismjöl 0,17 kr
Morötter 0,50 kr
Sprit till spritköket 0,13 kr
Korv till pålägg 1,35 kr
Vinerbröd 0,40 kr
S:a kr 22,75 kr
Köpt på orten
1 kg Kaffe 3,80 kr
2 kg Bit 1,00 kr
2 kg Kross 0,76 kr
1/2 kg Cacao 1,25 kr
1 kg Salt 0,15 kr
1 kg Smör 2,50 kr
1 kg Marg 1,30 kr
4 st Bröd 1,40 kr
2 pkt Göta gryn 0,90 kr
1/4 kg P.mjöl 0,12 kr
2 kg Ost (Töreboda) 3,40 kr
1/2 kg Bl frukt 0,40 kr
Kronor 16,98 kr
Rabatt -1,28 kr
Summa Kronor 15,70 kr
Transport av saker 10,00 kr
Summa utgifter 48,45 kr
Inkomster
Avgifter för deltagande 40,00 kr
Underskott 8,45 kr
Summa inkomster 48,45 kr
Hugo Wallin, Kassör

 

Den 10:e december fick kåren en ny kårchef, Gösta ”Kåkis” Nilsson.

1959

Sveriges Scoutförbund tar på förbundsmötet principbeslut om samgående med Sveriges Flickors Scoutförbund.

1964

Örkelljunga Flickscoutkår höll sitt sista årsmöte den 20:e oktober, då man beslutade om nerläggning av kåren och att alla tillgångar skulle föras över till Örkelljunga Scoutkår.

Den 5 november tog styrelsen för Örkelljunga Scoutkår beslut att uppta flickscoutarbete inom kåren. Inga-Britt ”Ibs” Agrell och Solveig ”Kitt” Jönsson representerade flickscouterna i kårstyrelsen.

1971-72

Ett av kårens mest aktiva år med 300 medlemmar och avdelningar för Vargungar, Blåvingar, Juniorer, Patrullscouter, Fyrklöver och Seniorer. Dessutom pojkbrandkår, volleyboll och dykargrupp. Man byggde om Scoutgården, arrangerade DM i simning och Pingstläger för hela distriktet, eget sommarläger, fjällvandring med mera, med mera. Ta del av den innehållsrika verksamhetsberättelsen. Läs och begrunda!